8 maart | Zonta Rose Day

Zonta Rose Day wordt samen met Internationale Vrouwendag gevierd als een tijd om stil te staan bij en eer te bewijzen aan de vrouwen die u kracht hebben gegeven; een dag om stil te staan bij het wereldwijde vrijwilligerswerk dat Zontians doen om de status van vrouwen te verbeteren.Naar aanleiding van Internationale vrouwendag schonk Zonta club Leuven een gele roos aan elke vrouwelijke verpleegkundige en medewerker van het Wit -gele kruis te Kessel-Lo.  De vrouwen werden letterlijk in de bloemen gezet!

Op 8 maart staan mensen over de hele wereld stil bij meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het zaadje daarvoor werd jaren geleden al geplant, in 1908. Toen marcheerden op acht maart 15.000 vrouwen door New York City om stemrecht, kortere werkuren en een beter loon te eisen. Twee jaar later stelde de Duitse socialiste Clara Zetkin voor om de datum van die grote betoging aan te grijpen als moment om vrouwenrechten op de agenda te blijven zetten en in 1911 was het officieel: sinds dat jaar staat 8 maart bekend als Internationale Vrouwendag.

Er is in al die jaren sinds de eerste Vrouwendag inderdaad al erg veel veranderd op vlak van gendergelijkheid. Maar het is fout om te denken dat er geen uitdagingen meer zijn voor de vrouwenbewegingen, ook in België. Ook in ons welvarend westers land worden vrouwenrechten soms met de voeten getreden. Ook nu nog kan elke vrouw wel een aantal anekdotes uit haar mouw schudden waarbij ze te maken kreeg met alledaags seksisme.

De onderwerpen zijn talrijk en doen ons soms duizelen. Niet alleen vandaag, maar een heel jaar lang, want we schrijven uiteraard niet alleen op acht maart over vrouwenrechten.

Als jij een van die mensen bent die zich afvraagt of een Vrouwendag nog steeds nodig is, dan nodig ik je uit om te beginnen lezen en luisteren.

De informatie is er namelijk, de onderzoeken zijn gebeurd. De cijfers zijn bekend en de wetten gestemd. En toch kunnen we nog steeds niet zeggen dat man en vrouw een gelijke behandeling krijgen. Een belangrijk deel van de verklaring daarvan ligt in onwetendheid. De meeste mensen gunnen mannen en vrouwen een gelijkwaardig loon, maar begrijpen niet altijd dat de totaalsom van wat ze verdienen mee beïnvloed wordt door genderpatronen: zo zijn het vaak vrouwen die een stapje achteruit doen in hun carrière om meer thuis te kunnen zijn en zijn het dus vrouwen die financieel inleveren.

Waarom is Internationale Vrouwendag in 2023 nog nodig?

Zolang er in alle lagen van de samenleving gender-ongelijkheid blijft bestaan, en vrouwen helaas anno 2023 nog steeds niet dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen als mannen, is het nog steeds zaak om kritisch stil te staan bij de wortels van deze ongelijkheid. Internationale Vrouwendag is daar een mooi moment voor.’

We leven in 2023 en toch zijn de gevolgen van covid desastreus geweest voor vrouwen: meer vrouwen hebben de arbeidsmarkt verlaten, als gevolg van de restricties zagen vrouwen zich gedwongen  om meer huishoudelijke taken op zich te nemen, terwijl tegelijkertijd het niveau van huishoudelijk geweld significant is toegenomen. Dus ja, 8 maart is belangrijk, zelfs in 2023.

We kunnen zonder aarzelen zeggen dat Internationale Vrouwendag nog steeds relevant is. De noodzaak om actief te pleiten voor gelijke rechten voor vrouwen is nog steeds niet voltooid. Sterker nog, vandaag de dag is het wellicht in toenemende mate belangrijk om ons bewust te zijn van het verleden en de steeds weer nieuwe uitdagingen die aan het licht komen als gevolg van de inspanningen voor gelijkheid voor vrouwen op de werkvloer. Bijvoorbeeld, het verplichte thuiswerken als gevolg van de Covid-19 restricties heeft duidelijk aangetoond dat vrouwen nog steeds gebukt gaan onder de dubbele last van werk en huishoudelijke taken.

Emma Watson heeft dit prachtig weergegeven hoe essentieel gendergelijkheid is in haar laatste toespraak in Davos toen ze dit zei:

Er is nu een groter begrip dan ooit dat vrouwen gelijkwaardige deelnemers moeten zijn in onze huizen, onze samenlevingen, onze regeringen en onze werkplekken. En dat we weten dat de wereld in alle opzichten wordt tegengehouden omdat dat niet het geval is. Vrouwen delen deze planeet 50/50 en ze zijn niet vertegenwoordigd, hun potentieel is verbazingwekkend onbenut."

Yellow rose Day 

The Zonta emblem is not just a decorative design. It is a composite of Sioux Indian symbols which when combined signify a radiant group of succesful business executives and professionals who are loyal , honest, trustworthy and inspired to advance the status of women worldwide.

8 maart | Zonta Rose Day

Palme d'Or Zonta Gala | 8 juni 2024

SAVE THE DATE! Op zaterdag 8 juni rollen we de rode loper uit in het statige Afrikapaleis in Tervuren voor het Zonta galabal. De opbrengst gaat naar het Myny-Vanderpoortenfonds voor fundamenteel borstkankeronderzoek.

Leuven by Night Champagnebar

Save the date! Op 24 november gaat Zonta Club Leuven opnieuw champagne verkopen voor het goede doel tijdens Leuven by Night.

Acties: NO to gender-based violence

Van 25 november tot 10 december, internationale dag van de mensenrechten, loopt de actie NO to gender-based violence. Zonta doet verschillende acties met OHL, IMEC, de lokale bakkers en een beiaardconcert.

Tweedaagse Londenreis

Oh what a weekend! We had een blast in London! Met 14 Zontaleden staken we The Channel over voor een weekend gevuld met fijn gezelschap, mooie momenten en vooral vriendschap.

District 27 conference in Luxemburg

Zonta club Leuven was van 22 tot 24 september 2023 talrijk vertegenwoordigd op de 15de District 27 conferentie in Luxemburg.

Diner met keynote

Op donderdag 5 oktober organiseerde Zonta Leuven een diner met keynote in De Jacht in Heverlee. Ine Van Wymersch, drugscommissaris, was die avond onze speciale gast.

Zonta Champagnebar

Zonta club Leuven was op 17 mei 2023 aanwezig op de late night shopping in de Bondgenotenlaan in Leuven. Het werd een topeditie van onze champagnebar.

Zonta Gala brengt € 25.000 op

Zonta Leuven organiseerde op 26 november een galabal in het prachtige kader van het Koloniënpaleis in Tervuren. De opbrengst (€ 25.000) werd geschonken aan het goede doel. >>

Beiaardconcert - Zonta Says NO

In het kader van 'Zonta Says NO' geeft Luc Rombouts een concert op de bibliotheekbeiaard (Ladeuzeplein Leuven) op 30 november van 13 tot 13.45 uur.

District 27 Conferentie 2021 was een succes!

Zonta Leuven en Zonta Brussel organiseerden op 1, 2 en 3 oktober 2021 een volledig virtuele conferentie voor District 27. plenaire momenten werden afgewisseld met interessante gastsprekers en fun momenten.

Zonta says NO: Leuven kleurt oranje

Van donderdag 25 tot en met zondag 28 november kleurden verschillende gebouwen en monumenten in Leuven oranje. Dit was naar aanleiding van de campagne 'Zonta says NO to violence against women'.

Wijnpakketten voor het goede doel

Zonta Leuven doet een warme oproep om je wijnkelder aan te vullen of je eindejaars- en relatiegeschenken te bestellen via onze partner Vinetiq. De opbrengst gaat naar onze goede doelen.

Klassiek concert voor het goede doel

Zonta Leuven en de gemeente Herent organiseerden in mei 2021 een prachtig klassiek concert met Euterpe en Noémie Schellens via livestream. De opbrengst van dit concert ging integraal naar het Zavelhuis in Herent.

Lekkere doosjes voor het goede doel

Zonta says NO!

'Zonta says NO! to violance against women' van 25 november tot 10 december door symbolische gebouwen (private of publieke) oranje te laten kleuren.

Tweedaagse modereis naar Parijs

18 Zonta-dames vertrokken in Leuven voor een modereis naar Parijs, onder de deskundige begeleiding van modejournalist Veerle Windels.

Diner & lezing door prof. dr. Liesbet Stevens

Op 3 oktober 2019 organiseerde Zonta Leuven een interservice-vergadering in Leuven met als gastspreker prof. dr. Liesbet Stevens. Thema: 'Hoe legaal te flirten?'

Zomermeeting in Gent

Op zondag 18 augustus 2019 trokken we naar Gent voor een bezoek aan het S.M.A.K. en een gezellige boottocht doorheen het middeleeuwse Gent.

Levensloop Leuven

Zonta Leuven heeft deelgenomen aan Levensloop Leuven op 18 & 19 mei 2019 en heeft 300 euro gestort voor de Stichting tegen Kanker.

Bondgenieten Leuven

Het was koud, maar dat heeft de Zontiens niet kunnen weerhouden om met succes champagne te verkopen voor het goede doel tijdens Bondgenieten (4 & 5 mei 2019).

Open vergadering: Dreamers who do

Op 4 april 2019 organiseerde Zonta Leuven een open vergadering in de Faculty Club met Hilde Helsen, ondersteund door live muzikanten. Thema van de lezing: 'Dreamers who do'.

Bezoek Health House

In het wetenschapspark Arenberg in Heverlee opende het belevingscentrum Health House en Zonta ging in november 2018 op bezoek voor een kijkje achter de schermen en een blik op onze toekomst.

Bohemian Chic Gala Event

Op 23 juni 2018 organiseerde Zonta Leuven een Bohemian Chic Gala Event in De Loft 130 in Bierbeek. Het werd een stijlvolle fundraising-avond waarbij we € 50.000 hebben kunnen schenken aan het goede doel.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x